Croissant, Brioche dhe Cornetto

Eshtë ora 08:30, dhe jemi në kafene. Ndërsa në Milano disa hanë mëngjes kapuçino dhe briosh, ata në Napoli po pijnë kapuçino dhe cornetto. Por a po hanë të njëjtin mëngjes? Përgjigja është po, të dy po hanë të njëjtën gjë: ta quash briosh është thjesht një përdorim jo i duhur i termit, i përhapur në veri të Italisë. Një briosh i vërtetë është i ndryshëm nga korneta, por kujdes: asnjëri prej tyre nuk është i njete me croissant. Dallimet midis brioche, cornetto dhe croissant janë në përbërësit, format e tyre dhe në historinë e tyre. Le t’i sqarojmë gjërat:

Briosh

Një briosh i vërtetë francez është një ëmbëlsirë e bërë me gjalpë, miell, sheqer, vezë, maja dhe ujë. Ka më shumë gjalpë dhe sheqer sesa “kolegët” e saj dhe është më i butë dhe me ajër. Forma e saj është e rrumbullakët dhe shpesh ka një top brumë në sipërfaqe, i ngjashëm me një brioche sicilian. Briosh franceze mund të jetë bosh ose e mbushur me krem, çokollatë dhe reçel, ndërsa ajo sicilian është e njomur ose e mbushur me granita dhe xhelato.

Cornetto

Korneta e stilit italian bazohet në një ëmbëlsirë tipike Vjeneze: kipfel, një specialitet i ëmbël dhe i shijshëm me një formë gjysmëhënës. Duket se kipfel erdhi në Itali në 1683, një periudhë e tregtisë midis Republikës së Venecias dhe Vjenës. Më vonë u bë një cornetto falë kuzhinierëve të pastave veneciane. Edhe në këtë rast, gjithashtu, ndryshimi themelor qëndron te përbërësit. Një kornetë në fakt është bërë me miell, qumësht, vezë, sheqer, kripë, gjalpë dhe maja dhe mund të shërbehet bosh ose i mbushur.

Croissant

Megjithëse vjen nga i njëjti kipfel i Vjenës, croissant nuk është një kornetë. Në të vërtetë u shpik më vonë, saktësisht me hapjen e Boulangerie Vjenë në Paris në 1838. Përbërësit janë të njëjtë me cornetto, përveç një: vezëve. Mungesa e vezëve në një croissant (megjithëse ndonjëherë të bardhat e vezëve jane lyer në sipërfaqen e brumit për t’i bërë croissant më të arta) do të thotë që aroma e gjalpit të mbizotërojë, duke rezultuar në atë shije tëpa ngaterrueshme dhe strukturën me te lehte në krahasim me cornetto italiane.

Burimi: https://www.lacucinaitaliana.com/italian-food/italian-dishes/breakfast-at-a-cafe-in-italy-brioche-croissant-cornetto?refresh_ce=

 

24August
2020
  • 163
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *