Gelato vs Akullore

Një nga ndryshimet kryesore midis gelato-s dhe akullores, dy ëmbëlsirave që shkrihen në gojë, është përmbajtja e ajrit. Kur njerëzit vizitojnë Italinë ata marrin një shans për të shijuar një ëmbëlsirë të veçantë të quajtur gelato. Duket dhe shijon si akullorja, për këtë arsye jo shumë mendojnë për të si gjë ndryshe nga akullorja. Por vetë fakti që ka dyqane gelato pranë dyqaneve  të akullores është e mjaftueshme për të sugjeruar që ka dallime midis dy ëmbëlsirave të ëmbla.

Ekzistojnë ndryshime në mes gelato-s dhe akullores në metodat e yndyres, përmbajtjen e yndyrës dhe temperaturën e shërbimit që bëjnë të gjitha ndryshimet në shijen dhe aromën e gelato-s. Ata që kanë ngrënë gelato e dinë që është më e butë se akullorja, dhe gjithashtu shkrihet më shpejt në gojën tuaj, por jo shumë e dinë pse ndodh kjo.

Cfarë është akullorja?

Akulloret përdor qumështin, kremin, sheqerin dhe të verdhën e vezëve në bërje dhe shërbehet e ngrirë. Ka aromë të ndryshme të akullores si çokollata, vanilja, luleshtrydhet, kafja, etj. Për tu quajtur akullore në SH.B.A., ëmbëlsira duhet të ketë të paktën 10% yndyrë. Edhe akulloret me cilësi të ulët kanë përmbajtje yndyre afër 11-12%, ndërsa akulloret me cilësi të lartë kanë rreth 16% përmbajtje yndyre.

Kur bëhet fjalë për përmbajtjen e ajrit, akulloret kanë të paktën 25% deri 90% ajër në të.

Cfarë është Gelato?

Megjithëse përbërësit janë pothuajse të njëjtë, Gelato përdor një raport të madh të qumështit me një raport të ulët të kremës dhe vezëve në bërje. Ndonjëherë, nuk shtohen fare vezë për të bërë gelato. Gjithashtu, Gelato ruhet dhe shërbehet në një temperaturë më të lartë, kështu që kur ta merrni në një kon, ai në të vërtetë nuk është i ngrirë. Për shkak të një pranie më të lartë të qumështit në krem, përmbajtja e yndyrës në xhelato është diku midis 3-8%. Kjo është arsyeja pse ajo nuk ngjitet brenda gojës suaj siç bën akullorja.

Gjithashtu, Gelato nuk ka ajër të shtuar në të. Sidoqoftë, nganjëherë, disa ajër natyrisht përfshihen për shkak të procesit të zhurmës. Ndërsa raporti i ajrit është më pak, gelato është  më e dendur sesa akullorja.

Për sa i përket pamjes, gelato duken më shumë si kos të ngrirë sesa akullore. Për disa duket më tepër një pana e rrahur sesa akullore.

Cili është ndryshimi midis Gelato dhe Akullores?

• Gelato është një ëmbëlsirë italiane që duket si akullore.

• Gelato ka përmbajtje më të vogël të yndyrës (3-8%) sesa akullorja (minimumi 10%).

• Gelato ka shumë pak ajër brenda tij, ndërsa akullorja ka pothuajse gjysmën e ajrit si përmbajtje.

• Akullorja përdor qumësht, krem, sheqer dhe të verdhën e vezëve. Gelato përdor shumë qumësht, një sasi të ulët krem ​​dhe vezë në krahasim me akulloren. Ndonjëherë xhelato nuk përdor vezë fare.

• Gelato ruhet dhe shërbehet në temperatura më të larta se temperaturat e ngrirjes së akullores.

• Gelato ka shije me intense sesa akullorja.

https://sq.bccrwp.org/compare/difference-between-gelato-and-ice-cream/

21August
2020
  • 126
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *