Një pije për “djallin”: 3 fakte për historinë e kafesë

Kafeja është malli i dytë më i tregtuar në botë, pas naftës, dhe është bërë një themel kryesor i dietës moderne. Besohet se kishte origjinën në Etiopi, kafja u përdor në Lindjen e Mesme në shekullin e 16-të për të ndihmuar përqendrimin. Por a e dini se gjithashtu ndezi një revolucion shoqëror në Britani në shekullin e 17-të? Këtu janë tre fakte në lidhje me historinë e kafesë…

1- Kafeja mund të jetë zbuluar nga ‘dhi të eksituara’
Legjenda ka të bëjë që Kaldi, një tufë e vetmuar e dhive në Etiopinë e shekullit të nëntë, zbuloi efektet energjitike dhe gjallëruese të kafesë kur pa se dhitë e tij ishin të ngacmuara pasi hanin disa manaferrat nga një pemë. Kaldi i tha abatit të manastirit vendas për këtë dhe abati doli me idenë e tharjes dhe zierjes së manave për të bërë një pije. Ai hodhi manaferrat në zjarr, prej nga vjen aroma e pakuptueshme e asaj që ne tani dimë si kafe e pikuar nëpër ajrin e natës.

Abati dhe murgjit e tij zbuluan se pijet i mbanin zgjuar për orë të tëra në një kohë – vetëm gjë për burrat kushtuar orëve të gjata të lutjes. Fjala u përhap, dhe kështu vazhdoi edhe pija e nxehtë, edhe aq larg sa gadishulli Arabik.

2- Ajo u krijua nga një shenjt nga Mocha
Një histori alternative na beson se kafeja u zbulua për herë të parë nga një sheik me emrin Omar, dishepull i mistikut Sufi të cituar më lart. Ndërsa ishte në internim nga Mocha (Arabia Felix në Jemen e sotëm), Omar, i cili ishte i famshëm për aftësinë e tij për të kuruar të sëmurët përmes lutjes, jetoi në një shpellë të shkretëtirë pranë Ousab.

Nga Lindja e Mesme popullariteti i kafesë së shpejti u përhap në Ballkan, Itali dhe pjesën tjetër të Evropës, në lindje në Indonezi dhe më pas në perëndim në Amerikë, kryesisht përmes Hollandishtes.

3- Kafe forcoi një revolucion shoqëror
Kafeja ishte aq e fuqishme sa forcoi një revolucion shoqëror. Këto shtëpi kafe shpejt u bënë të gjithë zemërimi dhe ishin vendi për të shkuar për tu shoqëruar. Pirja e kafesë dhe biseda plotësoheshin nga të gjitha llojet e argëtimit: shfaqje muzikore, vallëzime, lojëra shahu dhe, më thelbësore, thashetheme, grindje dhe diskutime për lajmet thelbësore të ditës (ose natën). Këto shtëpi kafeje shpejt u bënë të njohura si “shkolla të të mençurve”, vendi ku shkuat, nëse doni të dini se çfarë po ndodhte në botën tuaj. Lidhja midis kafesë dhe jetës intelektuale ishte vendosur.

https://www.historyextra.com/period/medieval/history-coffee-facts-discovery-use-drink-social-revolution/

21August
2020
  • 175
  • 0

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *